• Slideshow
  • Slideshow
Home Excursies
Excursie biologische boerderij Kraanswijk.
vrijdag 26 december 2014 15:52

EXCURSIE naar de gelukkigste koeien van Nederland.

 

De jaarlijkse excursie van GROEN GOED vond plaats op zondag 1 oktober bij de biologische boerderij “ Kraanswijk”, Klaverdijk 3 te Zwolle.

Bedrijfseigenaar boer / ondernemer Chris Bomers mocht ruim 40 belangstellenden verwelkomen. Hij leidde ons eerst naar een “balkon”, het boven de loopstal gebouwde platform, van waaruit iedereen een goed zicht had over het bedrijf met name de loopstal zelf en de koeientuin met de 160 zwart – en roodbonte melkkoeien.

Koeientuin? .... Een nieuw innovatief concept om koeien in een meer natuurlijke omgeving meer comfort te bieden dan in de loopstal. Het is een soort overdekte tuinkamer met planten in bakken waarin de koeien op een speciale ondergrond comfortabel kunnen staan en liggen. De dunne mest verdwijnt door de speciale ondergrond en de vastere mest wordt met een mestrobot weggehaald.

Het is de moeite waard om de webside “kraanswijk.nl “ te bekijken, het gehele bedrijf in al haar facetten wordt daarin duidelijk uiteengezet!

Het biologische bedrijf heeft meer te bieden: een vakantiewoning in het erbij behorende natuurgebied de Leemputten en opvang voor groepen.

En dan sinds 2006 de biovergistingsinstallatie waarbij de ontstane gassen worden omgezet in elektriciteit en zo vele huishoudens van groene energie voorziet. Helaas is deze niet meer rendabel genoeg en zal dit proces in 2015 worden stop gezet, hetgeen bij veel biogasinstallaties jammer genoeg het probleem is!

Opmerkelijk is dat dit bedrijf, dat dus biologische melk levert, een zeer moderne bedrijfsvoering heeft, naast de mestrobot, wordt ook het voer automatisch aan de koeien toegediend en is er een melkrobot die tijdens het melken de koe scant en zelfs kan meten of er uierontsteking aanwezig is.

 nieuwsbrief december 2014 uitleg melkrobot          nieuwsbrief december uitleg via i-pad aan te sturen voedermachine

Uitleg melkrobot.                                           Uitleg automatische voerdermachine.

Nog een getal: 1,2 miljoen liter biologische melk productie per jaar....

Voor alle aanwezigen was het een prachtige en zeer interessante dag, die we konden afsluiten aan de oever van de leemputten met koffie / thee en sommigen maakten nog even een rondvaart.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 6